Aktuellt

Guldsmed

Charlotte Melander


Charlotte Melander

29 september till 11 oktoberBlad, barr och bilder

objekt och smycken i koppar och silverCharlotte Melander är en konsthantverkare som arbetar både i olika metaller och i skilda format. I grunden är hon guldsmed med mästarbrev och i den rollen fokuserar hon på juvelsarbeten med precision och funktion. Men hon arbetar även i ett friare och större format där det ofta är berättandet och naturens former som inspirerar.

Hos Galleri Hantverket visar hon ett urval av lövverk och kvistar av koppar som värmefärgats och delvis belagts med bladguld. De är ofta i naturlig storlek och för på så sätt in naturen i det rum där de visas, hängande från tak eller monterade på vägg. Utställningen innehåller även en serie tankebilder där fokus ligger på såväl motiv som på att åskådliggöra metallens egna möjligheter vad gäller färg och uttryck.

 


För mer information hänvisas till hemsidan Charlottemelander.se
Utställning på Galleri Hantverket, Götgatan 63 Stockholm

29/9 - 11/10


Välkomna!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Tack för din ansökan till utställningsprojektet 7Xkonsthantverk.


Vi vill härmed meddela att ditt bidrag har blivit utvalt att medverka i vårens grupputställning på Galleri S:t Gertrud i Malmö, 21 april – 19 maj.


Ditt verk som vi vill visa är: I tankar I


Vi har valt ut 14 verk bland fantastiska 167 verk som fanns totalt i ansökningarna."


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

”Ytligheter”

Charlotte Melander visar metall

8 april - 7 maj 2017 i Kaleidos galleri


-----------------------------------------------------------

Vernissage:  Lördag 8 april kl 11-16. Charlotte Melander finns på plats i galleriet hela dagen.

Presskontakt: Charlotte Melander tel 070-653 14 28 eller Elisabet Berg (utställningsintendent) tel 0730-207 133.

-----------------------------------------------------------


"För en guldsmed är ytan alltid närvarande. Den finns där framför en på arbetsbänken och förändras ständigt under arbetets gång. Den kapas, formas, behandlas, slipas och putsas. Man förundras, förbluffas och förtjusas av skillnader, möjligheter, förändringar, nyanser. Och över det färdiga resultatet.” Det säger guldsmeden och metallkonstnären Charlotte Melander som nu visar upp sina arbeten i Kaleidos galleri.


Utöver den konkreta ytan finns också den yta som signalerar värde, makt och status: det som ska visas upp och kanske skapas för prestige, rikedom och bekräftelse.

Här har hon valt att fokusera på den första ytan, den handfasta, direkta och närvarande. En kurs i ytbehandling av metaller i Italien gav henne inspiration, verktyg och idéer som hon har fortsatt att utveckla hemma i sin egen verkstad.

"Som guldsmed arbetar man oftast i det lilla formatet med mer eller mindre traditionella smycken gjorda för fest och vardag. De nya ytorna krävde större objekt och ett annat, rumsligare sammanhang. Jag hamnade en bit ifrån den smyckesvärld som jag tidigare befunnit mig i."


Arbetet med denna utställning sammanföll dessutom med att hon kvalificerade sig för mästarbrev som guldsmed. Det traditionella sättet att arbeta som guldsmed fanns sjävklart med i bakgrunden. Utställningen visar dock inget klassiskt mästarprov i guldsmide, utan mer en väg från det precisa och exakta guldsmidet till ett friare arbetssätt där material och uttryck står i centrum. Här har hon använt sig av grundmaterial som koppar och guld och behandlat ytorna med allt från hammaren till värme och vitlök. Det har blivit små mobiler att hänga i öronen och stora att hänga i rummet. Det har också resulterat i en serie små bilder och porträtt, något som är helt nytt i hennes arbete.

"När man annars jobbar i det lilla formatet där bråkdelar av millimeter spelar roll känns det härligt att få släppa precisionen och hitta ett nytt flöde i arbetet” konstaterar Charlotte Melander.


Charlotte Melander är utbildad på bl a Guldsmedehøiskolen i Köpenhamn 1989 och guldsmedslinjen på Kungshögaskolan i Mjölby 1984-1987. Hon bor i Uppsala och är medlem i Kaleido sedan 2005.

Se även www.charlottemelander.se

Charlotte Melander kan nås på tel 070-653 14 28 och charlottemelander@gmail.com